Din estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 68.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană din cauza oxizilor de azot emişi de motoarele diesel. Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului a confirmat că noxele generate de motoarele diesel sunt cancerigene. (Facebook via Observatorul Român de Sănătate)

Experţii spun că expunerea la oxizii de azot generează şi alte probleme de sănătate, fiind asociată cu greutate scăzută la naştere şi boli mintale la copii. Alături de oxizii de azot, motoarele diesel emit şi particule fine care sunt la fel de nocive – ele pătrund în plămâni şi cauzează boli respiratorii precum bronşita şi emfizemul şi duc la agravarea bolilor de inimă.

Haideți să vedem: Bucureștiul este recunoscut ca fiind un oraș cu nivel de poluare ridicat nu doar la nivel național. Observatorul de Sănătate precizează că doar Iașiul depășește capitala la acest capitol. La nivel european, Paris, Roma, Madrid, Atena, Stuttgart, Copenhaga şi Oslo au anunţat că vor interzice motoarele diesel până în 2025. În Germania, sunt orașe care au dreptul să interzică mașinile diesel.

În România 23.000 de decese premature sunt cauzate de poluare, iar peste 1.800 doar din cauza poluării cu dioxid de azot, care este generat de motoarele diesel, comisarul european Karmenu Vella.

Sigur, clasamentul este relativ, avem orașe diferite ca mărime și ca număr de autovehicule active în trafic.

Niciuna din marile primării din România nu a reușit săacumuleze măcar jumătate din scorul maxim posibil acordat pentru acțiunile anti-poluare/ Observatorul de Sănătate

Câteva date relevante scot în evidență faptul că România stă foarte prost nu doar în privința măsurilor administrațiilor locale, ci și în privința achiziționării autoturismelor, românii orientându-se masiv spre mașinile sconde-hand.


Bucureștiul este cea mai aglomerată capitală europeanăși pe locul 5 în rândul capitalelor cu cel mai aglomerat trafic din lume.


Din cauza poluării aerului, în România se pierd mai mulți ani de viață sănătoasă decât în India


Poluarea aerului omoară în fiecare an peste 23 000 de români, provocând boli precumcancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii inferioare și boalăpulmonară obstructivă cronică


Maşinile diesel sunt responsabile pentru 70% din costurile poluării din traficîn România.


În 2017, România a importat aproape 520.000 de autoturisme second-hand, peste 70% dintre acestea fiind maşini diesel poluante.

Același raport indică faptul că România este a 5-a țară ca număr de ani de viață sănătoasă pierduți din cauza poluării aerului din cele 28 de state UE.

Câți români mor din cauza poluării comparativ cu accidentele rutiere? O să vă vină greu să credeți, dar cifrele sunt alarmante: poluarea aerului omoară de 10 ori mai mulţi români decâta ccidentele rutiere. 23.960 decese premature s-au produs în 2016.


Mașini vechi și biciclete foarte puține

Jumătate din mașinile înmatriculate în 2017 sunt mai vechi de 15 ani, în timp ce marile orașe au o medie de km de biciclete de doar: 22.3 km. Bicicleta reprezintă cel mai ecologic și rapid mijloc de transport urban.

Vă recomand cu căldură pedalatul excesiv

O altă informație din raport: București, Brașov și Cluj sunt orașele cu cele mai multe vehicule Diesel de transport în comun înmatriculate la o mie de locuitori în 2017 .

Concluzie

Avem mașini vechi, circulăm foarte mult cu ele, iar administrațiile locale nu încurajează transportul cu bicicleta, cel mai ecologic și rapid mijloc de transport urban. Ce putem face noi? Simplu, să ne lăsăm mașinile acasă.

foto: pixabay.com