Inteligența artificala față în față cu construirea website-urilor

Dacă ideea ar fi părut SF acum câțiva ani, vă asigur că acum este cât se poate de a fi ceva palpabil. Epopeea a fost lansată de proiectul The Grid acum câțiva ani. S-a dezvoltat rapid, ieșind din beta stage și ajungâng la conceperea unui AI “designer, denumit generic: Molly.

Ca să vă faceți o idee, ați putea să o asociați pe Molly cu Siri-ul de la Apple, excepție că Siri face niște selecții bazate pe o paletă mai restrânsă de opțiuni. Molly poate duce la bun sfârșit task-uri care sunt destinate zilnic unui dezvoltator de website-uri, dar, în spate, spun producătorii, se află o formă de AI care nu doar finalizează task-uri, ci este programată să gândească creativ. Discutabil treaba cu creativul, dacă iau în considerare exemplele de site-uri create prin The Grid, vezi mai jos.

The Grid – AI la nivel conceptual

Inițiatorii proiectului The Grid se cred niște cosmonauți în domeniul lor, iar faptul că vorbesc despre algoritmi care țe înțeleg nu face decât să le crediteze ideea. Ideea tipilor de la The Grid este să utilizeze AI – inteligența artificială în construirea website-urilor. Și nu orice site-uri, ci ei vorbesc inclusiv de unele mai complexe precum cele din domeniul e-commerce. Ei merg pe o idee de succes precum WordPress. Aici ai nevoie de câteva cunoștințe minimale pentru a-ți ridica un website în câteva zile, ceva simpluț. Există, totuși, un mare dar la mijloc, întrucât discutăm despre AI. Tărâmul este încă semi-obscur la nivel de posibilități și opțiuni. Ca atare, orice aplicabilitate a sa ar trebui privită nu cu scepticism, ci cu interes + curiozitate. Eu merg pe ideea unui v-am spus eu acum ceva timp.

Proiectul a fost primit cu entuziasm. Eu am primit link-ul de la un amic front-end developer care a văzut ideea drept una înfricoșătoare. Da, poate avea acest impact. Proiectul a primit primele review-uri încă de la pornirea sa, dar, brusc, lucrurile au cam luat-o la vale. După beta stage și episodul Molly, The Grid e într-un fel de…stand by. Mesajul de pe site este următorul: Sunsetting V2. The transition & V3 rising.

Dear people of the Grid, we have placed V2 sites in an archived state and current users will be emailed a tool to acquire & backup their content. User registration will reopen with V3.

Nota pusă pe site este: AI was the easy part.

AI – în materializare. Website-uri construite inteligent

De la teorie la practică, aceasta este adevărata provocare. Trebuie să luăm câteva exemple de astfel de website-uri construite cu The Grid. Într-un grup de discuții de pe reddit, am găsit astfel de situații. Primul dintre ele, http://goati.info/, nu poate fi accesat: The server at goati.info is taking too long to respond. Al doilea website, Ascher & Denton, este doar un exemplu de HTML static primitiv. Adică, cam cum ar reuși să realizeze un programator prima sa pagină from scratch. SkyPoint Studios este un website inteligent oribil, pare că ai intrat pe o pagină plină de erori. Insist să mai iau câteva exemple: Kim Halliday, Yapazu. și multe altele. Toate, la fel, oribile sau nefuncționale. Un utilizator nu s-a putut abține și a comentat acum aproape trei ani:

I can’t even find a single one that isn’t bad. I’m really trying. EDIT: Even my girlfriend, who is not a web designer or in the industry at all, looked at these websites and can’t find a single one that isn’t terrible.

Aici intervine chestiune algoritmizării ceea ce pare a fi non-algoritmic, adică gustul de genul: un design bun. Ei bine, tehnologia va învăța să indexeze și acest design bun/ acceptabil în funcție de anumite norme sau criterii. Cred, totuși, că mai are nevoie de puțin timp. Până atunci, cred, mai curând, în puterea page-builderelor decât în AI-ul care construiește singur website-uri. Mai mult, în acest moment, AI-ul de la The Grid nu este comparabil nici măcar cu un template free de la WordPress. Parol! Să fim răbdători.

Web designeri virtuali – Sacha și Molly

Molly nu e singurul web designer înzestrat cu AI care să te susțină să-ți faci un site…oribil. Mă rog, deocamdată, suntem doar la nivelul acesta. Vă mai pot spune și despre Sacha, web designer-ul AI al celor de la Firedrop. Ideea de aici e mai simplă: landing pages designed automatically. Just add content and publish. Adică, contruiește-ți pagina cu ajutorul lui Sacha, web designerul AI. Firedrop se limitează la doar la crearea de pagini wweb, nu a unor website-uri întregi. Îți promit multă flexibilitate și consultanță. Dar, pare că ideea aceasta nu e cu nimic peste cea a celor de la The Thrive Themes, care îți pun la dispoziție un tool nu doar de construire pagini, ci și de optimizare. Adică, îți acordă suport să-ți și optimizezi paginile tale special pentru conversii, de exemplu. Firedrop e pur și simplu diferit față de de The Thrive Themes, atâta tot. În loc să faci drag & drop, vorbești cu Sacha.

Wix ADI este un concept interesant: The Future of Website Creation: Wix Artificial Design Intelligence. Tool-ul se bazează pe o serie de algoritmi care sunt capabili să producă un website conform standardelor în web design.

Practic, pe baza unor informații furnizate către Wix ADI, tool-ul îți va genera un design care va conține inclusiv poze și texte propuse. După acest pas, dacă ceva nu se potrivește, vei intra într-un sistem similar pagebuilderelor: inserezi secțiuni noi dorite, conținut sau schimbi layoutul. vine și confirmarea pe una dintre paginile de prezentare de la Wix: Anything is possible with the right website builder. Cred că această versiune ar merita o șansă, o să o testez.

Nu spun un Nu răspicat, spun doar că: până acum, tehnologia AI este un eșec. De ce? În primul rând, pentru că nu avem un exemplu de website fain și conform cu standardele actuale din design conceput a-z prin AI. Dacă știți vreunul, vă rog să-l oferiți drept exemplu, învățăm împreună chestii. Mai apoi, exemplele de site-uri reușite sunt un mixt în care tehnologia AI merge până la un punct, iar, de acolo, se intră pe deja clasicul subiect al page-builderelor. Așadar, până la noi setări și update-uri, trăim în lumea page-builderelor. Inteligența artificială – față în față cu provocarea construirii website-urilor.

foto: pixabay.com